Ergonominen sähköpöytä parantaa työpäivää
Kenenkään ei enää tarvitse istua toimistossa kahdeksasta neljään. Siitä pitävät huolen tyylikkäät ja ergonomiset korkeussäädettävät sähköpöydät. Yhä yli puolet suomalaisista istuu näyttöpäätteen ääressä vähintään osan työpäivästään, toimistossa työskentelevät usein koko päivän. Sähköpöydällä voi vähentää istumista töissä, ainakin teoriassa. Se kuitenkin vaatii viitsimistä ja jaksamista sekä uusien rutiinien omaksumista. Listasimme hyväksi havaitut vinkit, joiden avulla lisäät aktiivisuutta ja pystyt vähentämään istumista työpäivän aikana.
Vinkit sähköpöydän käyttöön
Korkeussäädettävä työpöytä eli tuttavallisemmin sähköpöytä on modernien ja mukautuvuutta vaativien toimitilojen vakiovaruste, sillä se ylläpitää työntekijän jaksamista, vireyttä ja työhyvinvointia. Työergonomiasta huolehtiminen sähköpöydän avulla onkin yksi tehokas tapa työntekijöiden tuottavuuden tehostamiseen sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Kuvassa suosittu Classic Basic-sähköpöytä ja hauska Fungi-tuoli.
Toimistotyö kutsuu usein työntekijää istumaan pitkiä aikoja paikallaan näytön ääressä, mikä altistaa kehon helposti erilaisille rasitus- ja jännitystiloille. Sähköpöydän ehdoton valtti on sen tarjoama mahdollisuus vaihdella työasentoa istuvasta seisovaan tarpeen mukaan. Seisomatyöskentely aktivoi lihaksia ja vilkastuttaa verenkiertoa, ja auttaa siten työtekijää pysymään vireänä. Pitkällä tähtäimellä monipuoliset työskentelyasennot ehkäisevät myös kehon tukilihasten rasituksia. Työskentelyasentoa säännöllisesti päivän mittaan vaihtamalla vältät istumatyölle tyypillisiä tuki- ja liikuntaelinvammoja, kuten selkäkipua.
Sähköisesti säädettävä työpöytä mahdollistaa työskentelyasennon sujuvan vuorottelun istuvan, seisovan ja puoliseisovan välillä. Pidä mielessä, että istumisen ja seisomisen vuorottelu on työpäivän aikana välttämätöntä ja asentojen välillä on liikuttava niin paljon kuin mahdollista. Pelkkä seisominenkaan ei ole terveellistä: paras tapa on vaihdella istumista ja seisomista työpäivän aikana.

Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen sähköpöytä. Tasovärejä on lukuisia ja runkoväreinä löytyy musta, harmaa ja valkoinen. Kuvassa laadukas, muistipaikoin varustettu Classic Flex -sähköpöytä.
Millainen sähköpöytä?
Sähköpöydän hankinnassa tärkeintä on miettiä pöydän käyttötarkoitusta. Jos tarvitset tilaa työvälineille, papereille ja mapeille, valitse silloin riittävän iso sähköpöytä jossa on laskutilaa. Pelkällä läppärillä työskentelevälle riittää pienempikin taso. Yksinkertaisimmillaan sähköpöytä on yksijalkainen, mutta työtason kasvaessa runko muuttuu kaksi- tai kolmejalkaiseksi. Pitkissä kokoustiloihin sijoitettavissa sähköpöydissä on useampia jalkapareja. Useampi nostomoottori pöydän rungossa takaa enemmän nostokapasiteettia ja useimmiten myös hiljaisemman käytön. Sähköpöytävalikoimamme on laaja, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluinen työpöytä. Sähköpöydän saa myös mittojen mukaan tilattua, jos sopivaa kokoa ei ole vakiona.
Vinkki!
Millä korkeudella työpöydän tulee olla?
Oikea seisontakorkeus on suurin piirtein silloin, kun pöytälevy on oman navan tasolla. Hae työtasosta tukea kyynärvarsille ja pidä kyynärpäät lähellä vartaloa. Kädet tukevat asentoa, mutta tarkista kuitenkin että olkapäät ovat rentoina.
Pöydän korkeussäätö mahdollistaa käsien asennon optimoinnin päätetyössä niin istuma- kuin seisoma-asennossa. Ihanteellisessa työskentelyasennossa kyynärpäät ovat lähellä vartaloa ja kyynärvarret lepäävät pöytätasolla noin 90 asteen kulmassa. Näppäimiston ja hiiren tulisi olla noin 15-20 senttimetrin etäisyydellä vartalosta ja niitä käytettäessä ranteiden tulisi olla suorassa. Oikea käsien asento ehkäisee etenkin niskan alueen ja käsivarsien rasitustiloja.
Pidä paino tasaisesti molemmilla jaloilla ja seiso pienessä haara-asennossa. Moni huomaamattaan siirtää painon vain toiselle jalalle ja se aiheuttaa ongelmia pidemmän päälle. Mikäli asennon pitäminen on vaikeaa, käy istumaan ja yritä hetken päästä uudelleen.
Väsyykö jalat seistessä?
Suositus on, että jokaista työtuntia kohti tulisi seistä 15 minuuttia, eli työpäivän aikana kokonaisaika olisi noin 2 tuntia. Nosta päivän päätteeksi pöytä yläasentoon, jotta seuraavana aamuna pöytä on jälleen oikeassa asennossa.
Varsinkin kovalla alustalla seisominen voi tuntua ikävältä jaloissa ja nivelissä. Seisoma-asennossa työskennellessä ergonomiaa voidaan tehostaa jalkojen alle sijoitettavalla seisontamatolla, joka pehmentää kovaa alustaa ja ehkäisee näin seisomisen aiheuttamaa rasitusta. Seisomisen aikana voi myös ylläpitää pientä liikettä esimerkiksi tasapainolaudan avulla. Kiinnitä huomiota myös jalkineisiin: korkeat korot tai aivan ohutpohjaiset kengät eivät ole seisomatyöhön paras kenkävalinta. Suositeltavaa olisi käyttää kenkiä, joissa on muutaman sentin korko, eli juuri sen verran, että kanta nousee hieman korkeammalle kuin varpaat.
Kulutat keskimäärin 13 % enemmän kaloreita seisomalla kuin istumalla. Esimerkiksi 70-kiloinen nainen kuluttaa kahden tunnin päivittäinen seisomisen avulla noin 300 kaloria. Seisominen parantaa aineenvaihduntaa, veren sokeri- ja rasva-arvoja ja vähentää riskiä sairastua esim. kakkostyypin diabetekseen. Niska-hartia-selkävaivoja voi ennaltaehkäistä lisäämällä seisomista. Seisominen virkistää verenkiertoa kehon lisäksi myös aivoissa, jolloin tunnet olosi virkeämmäksi ja energisemmäksi.

Terveystalon työfysioterapeutti Teija Onnelan vinkit, joilla parannat omaa työergonomiaa päätetyöskentelyssä:
- Vaihda työasentoa tasaisesti ja mahdollisimman usein. Hyvä työasento löytyy kokeilemalla. Jätä esimerkiksi sähköpöydän taso ylös seisomakorkeuteen töistä kotiin lähtiessä ja mikäli jatkat aamulla samassa työpisteessä, on helppo aloittaa päivä seisten työskentelemällä.
- Etsi itsellesi sopivat taukoliikkeet ja mikrotaukojen paikat. Samat liikkeet voivat toistua päivittäin. Myös vapaa-ajan liikunnalla on iso merkitys näyttöpäätetyössä jaksamiseen.
- Huolehdi työympäristö ja välineistö aina kuntoon. Työpisteen säätö itsellesi sopivaksi vie vain hetken. Niin lyhyttä työvaihetta ei olekaan, etteikö työtason tai tuolin säätöä kannattaisi tehdä. Emmehän lähde autoakaan ajamaan edellisen kuskin tuolin ja peilin säädöillä.
Viisi vinkkiä sähköpöydään aktiiviseen hyödyntämiseen:
1. Laita itsellesi muistutus, joka ilmoittaa kun on aika nousta seisomaan
2. Hanki seisontamatto, joka vähentää nivelille muodostuvaa painetta
3. Sopikaa työyhteisössä, että pikapalaverit pidetään työpisteellä seisten
4. Nouse aina seisomaan kun puhut puhelimessa tai olet etäpalaverissa
5. Nosta päivän päätteksi pöytä seisomakorkeudelle, jotta seuraavana aamuna pöytä on valmiiksi oikealla korkeudella
Paranna työpäivääsi heti!
Huolehdi työergonomiastasi ja estä kehon rasitustilat korkeussäädettävän sähköpöydän avulla. Kannattaa myös pohtia sähköpöytää vaihtoehdoksi myös kokoustiloihin. Katso monipuolinen sähköpöytämallistomme ja osta oma pöytäsi.
ASIAKKAAMME KERTOVAT
Olemme auttaneet asiakkaitamme löytämään juuri heille sopivat ratkaisut.