0800 165 000

Vinkit sähköpöydän käyttöön

Yli puolet suomalaisista istuu näyttöpäätteen ääressä vähintään osan työpäivästään, toimistossa työskentelevät usein koko päivän. Työskentelyasentoa säännöllisesti päivän mittaan vaihtamalla vältät istumatyölle tyypillisiä tuki- ja liikuntaelinvammoja, kuten selkäkipua.

Sähköisesti säädettävä työpöytä mahdollistaa työskentelyasennon sujuvan vuorottelun istuvan, seisovan ja puoli-seisovan välillä. Pidä mielessä, että istumisen ja seisomisen vuorottelu on työpäivän aikana välttämätöntä ja asentojen välillä on liikuttava niin paljon kuin mahdollista. Pelkkä seisominenkaan ei ole terveellistä: paras tapa on vaihdella istumista ja seisomista työpäivän aikana. 

 

Miksi sähköpöytä on hyvä valinta?

- Sähköpöydällä saat juuri sellaisen työasennon kuin haluat ja vieläpä kätevästi. Pöytä mukautuu nopeasti myös eri käyttäjien tarpeisiin. Ergonominen sähköpöytä antaa mahdollisuuden vaihtaa työasentoa seisovasta istuvaan ja päinvastoin. Suosituin mallimme on Classic Basic -sähköpöytä, josta löytyy monta kokoa ja värivaihtoehtoa. Meiltä saa myös mittojen mukaan valmistetut sähköpöydät, joten ergonominen pöytä saadaan haasteellisiinkin kohteisiin ja samalla maksimoidaan tilan käyttö. 

Kuinka korkealle pöytä ja mikä on paras seisomisasento?

- Oikea seisontakorkeus on suurin piirtein silloin kun pöytälevy oman navan tasolla. Hae työtasosta tukea kyynärvarsille ja pidä kyynärpäät lähellä vartaloa. Kädet tukevat asentoa, mutta tarkista kuitenkin että olkapäät ovat rentoina.

- Pidä paino tasaisesti molemmilla jaloilla ja seiso pienessä haara-asennossa. Moni huomaamattaan siirtää painon vain toiselle jalalle ja se aiheuttaa ongelmia pidemmän päälle. Mikäli asennon pitäminen on vaikeaa, käy istumaan ja yritä hetken päästä uudelleen.

 

Satulatuoli ja sähköpödän korkeus?

- Satulatuoli vaatii hieman tavallista tuolia korkeamman pöydän, eli satulatuolilla istuessasi voit nostaa pöydän n. 10-15 cm korkeammalle kuin tavallisella tuolilla istuessasi. Tällöin istuinkulma on reilusti yli 90 astetta. Sama säätöohje pätee erilaisille aktivoiville istuimille ja balanssituoleille, kuten esimerkiksi Poiju-tuolille.

 

Kuinka paljon päivän aikana tulisi seistä ja mitä etua siitä on?

-  Suositus on, että jokaista työtuntia kohti tulisi seistä 15 minuuttia, eli työpäivän aikana kokonaisaika olisi noin 2 tuntia. Nosta päivän päätteeksi pöytä yläasentoon, jotta seuraavana aamuna pöytä on jälleen oikeassa asennossa.

- Kulutat keskimäärin 13 % enemmän kaloreita seisomalla kuin istumalla. Esimerkiksi 70-kiloinen nainen kuluttaa kahden tunnin päivittäinen seisomisen avulla noin 300 kaloria. Seisominen parantaa aineenvaihduntaa, veren sokeri- ja rasva-arvoja ja vähentää riskiä sairastua esim. kakkostyypin diabetekseen. Niska-hartia-selkävaivoja voi ennaltaehkäistä lisäämällä seisomista. Seisominen virkistää verenkiertoa kehon lisäksi myös aivoissa, jolloin tunnet olosi virkeämmäksi ja energisemmäksi.Miten estää jalkoja väsymästä?

Varsinkin kovalla alustalla seisominen voi tuntua ikävältä jaloissa ja nivelissä. Tällöin kannattaa hankkia pehmentävä työpistematto, joka vähentää nivelille muodostuvaa painetta. Seisomisen aikana voi myös ylläpitää pientä liikettä esimerkiksi tasapainolaudan avulla. Kiinnitä huomiota myös jalkineisiin: korkeat korot tai aivan ohutpohjaiset kengät eivät ole seisomatyöhön paras kenkävalinta. Suositeltavaa olisi käyttää kenkiä, joissa on muutaman sentin korko, eli juuri sen verran, että kanta nousee hieman korkeammalle kuin varpaat.

 

Millä korkeudella näyttö tulisi olla?

- Aseta näyttö n. 60-80 cm:n etäisyydelle itsestäsi. Näytön yläreunan tulisi olla katselinjan alapuolella, sillä niska joutuu olemaan jatkuvassa jännityksessä, mikäli näyttöä joutuu katsomaan alhaalta ylöspäin. Näytöille on saatavissa erilaisia kannattimia, joilla näytön korkeutta on helppo muunnella.
Kolme helppoa tapaa vähentää istumista:

- Vietä kahvitauko seisten.
- Siirrä tulostin hieman kauemmaksi työpöydästä.
- Nouse aina seisomaan ja liiku, kun puhut puhelimessa.

 

PALAA TAKAISIN