Tikkailla korkeuksiin vaivatta ja turvallisesti

Tikkaita tarvitaan monenlaisissa hommissa, eikä valinnanvaraa puutu. Joten ennen kuin ryhdyt tikashankintoihin, kannattaa ottaa hetki aikaa miettiä ja kartoittaa omia tarpeita ja vaatimuksia. Ei hätää, meillä on sinulle apuna opas, joka tekee tikkaiden ja työtasojen valinnasta helppoa, olipa kyseessä sitten rakennustyö, myymälä tai liikkuva asennustyö.

werner-tikkaat-ammattikayttoon

SÄÄDÖKSET JA VAATIMUKSET

Turvalliset tikkaat kaikkeen ammattikäyttöön

Oikeanlaisten tikkaiden valinta voi joskus olla haastavaa, ja lisäksi tikkaiden ammattikäyttöä koskien on käytössä erilaisia valtiollisia ja eurooppalaisia standardeja ja asetuksia. Suomessa tikkaiden ammattikäyttöä rakennustyömailla velvoittaa valtioneuvoston rakentamistyön turvallisuutta koskeva asetus vna 205 / 2009, joka kertoo miten tikkaita ja telineitä saa työmailla lain mukaan käyttää.

Lisäksi tikkaiden turvallisuutta edistää eurooppalainen ammattikäyttöön kohdistuva EN-131-standardi, jonka puitteissa tikkaita myös testataan esimerkiksi seisontavakavuuden ja kestävyyden tiimoilta (eri tikastyypeille on olemassa omat spesifit standardinsa). Tässä oppaassa avaamme tikasvalikoimaamme ja kerromme turvallisuustekijöistä, joita tikkaita valittaessa tulisi ottaa huomioon. 

a-tikkaat-kotimaiset

VALITSE VIISAASTI

Tikkaat työmaille käyttötarpeen mukaan

Työmaa- ja teollisuusympäristöt vaativat tikkailta ja työtasoilta erityistä kestävyyttä, seisontavakavuutta ja kantavuutta. Ammattikäytössä tikkaita käytetään paljon ja niiden avulla noustaan usein korkealle, toisinaan vieläpä painavien työkalujen kanssa. Kevyeen työhön voi ajatella tasotikkaita, jotka alatukipalkeilla varustettuna täyttävät suomalaisen työturvallisuusasetuksen. Rakennuspukit soveltuvat raskaaseen ja päivittäiseen ammattikäyttöön. Valikoimistamme löydät myös eri korkuisina esimerkiksi tukevia, tukikaarilla varustettuja huoltotasoja ja säädettäviä työtasoja. Vaativassa ammattikäytössä, kuten rakennustyömailla, tulisi aina selvittää, että tikkaat täyttävät rakennusyritysten tikasohjeen ja vna 205 / 2009 -asetuksen vaatimukset. Tämä on usein merkitty tikkaisiin esimerkiksi tarroin.

Mikäli tikkaita on tarpeen kuljettaa mukana paikasta toiseen, ja työympäristön vaatimukset vaihtelevat, toimiva ratkaisu ongelmaan on kokoontaittuvat, seisomatasolliset A-tikkaat tai teleskooppitikkaat. Hämmästyttävän monipuoliset teleskooppitikkaat taipuvat esimerkiksi perinteisten nojatikkaiden tai A-tikkaiden muotoon, ja ne toimivat eritasotikkaina esimerkiksi silloin, kun työtä pitää tehdä portaissa. Lisäksi kokoon taitettuna ne on helppo kuljettaa pienessä tilassa, kuten pakettiautossa. Teleskooppitikkaiden tavoin helposti mukaan otettavat yhdistelmätikkaat tarjoavat monipuolisen ratkaisun erilaisiin työskentelytarpeisiin. Niissä yhdistyvät kevyet askelma-, noja- ja jatkotikkaat samassa paketissa. 

teleskooppitikas

MYYMÄLÄ, VARASTO JA KERÄILY

Tikkailta ei saa kurotella sivuille

Varastotyössä tikkaat voivat olla hieman kevyemmät, joskin tikkailta vaaditaan tukevuutta esimerkiksi silloin, kun on päästävä käsiksi korkeille hyllyille. Sivuille kurottelua tulee tikkailla aina välttää kaatumis- ja tippumisvaaran vuoksi. Nousukaitein ja liukuestein varustetut kotimaiset KTT-varastotikkaat ovat turvallinen ja kevyesti liikuteltava valinta varastoihin ja myymälöihin, joissa käsitellään pääasiassa kevyttä tavaraa. Varastoissa, joissa keräillään paljon tavaraa eri paikoista, yksi toimiva vaihtoehto on myös tikkailla varustettu keräilyvaunu. Kaksi- tai kolmitasoiseen keräilyvaunuun keräät paljon tavaraa yhdellä kierroksella, ja tikkaiden avulla yllät jopa 2,5 metrin korkeuteen vaivatta.

Pienten myymälöiden, kioskien ja toimistojen vaatimuksiin riittävät usein kevyet ja vähän tilaa vievät tikasratkaisut. Rullajakkara on kätevä apuväline hyllyille ylettymiseen. Teräspeltiset rullajakkarat liikkuvat kevyesti pyörillä ja lukittuvat paikalleen silloin kun niiden päälle astutaan. Valikoimissamme on paljon myös pieniä, muutamalla askelmalla varustettuja tikkaita helpottamaan työskentelyä silloin, kun tikkaiden avulla ei tarvitse päästä erityisen korkealle. Turvatikkaissa on nousukaiteet ja lantiotuki tuomassa lisäturvallisuutta, sekä pyörät alla liikuttelun helpottamiseksi. Pyörät lukkiutuvat käytettäessä.

6xtuotevaihtoehto

Valitse juuri oikea tikas tai porrasaskelma! Valikoimastamme löydät kaikenlaisia tikasratkaisuja. Tässä muutama poiminta pieniin ja suuriin tiloihin. 

Tuttu myymäläjakkara 

Perinteinen pyörillä varustettu kick-step rullajakkara, jolla yletyt turvallisesti ylähyllyn tavaroihin. Tikapalli nimellä kulkeva myymäläjakkara helpottaa, nopeuttaa ja tehostaa askareita niin varasto-, arkisto-, myymälä- kuin konttoriympäristössäkin. Tikapalleja on saatavilla kovamuovisina ja teräksestä valmistettuina.

Tutustu valikoimaan

Pienvarastotikkaat

Näppärät PTH-varastotikkaat esim. varastoon ja myymälään. Sopivat käytettäväksi pienemmissä tiloissa ja paikoissa, joissa hyllyt eivät ole kovin korkealla. Tarkoitettu kevyiden tavaroiden käsittelyyn ja siirtelyyn hyllyille, ilman runkoon kohdistuvaa sivuttaisliikettä. Vakiovarusteena jousipyörät etujohteissa ja takana kiinteät siirtopyörät.

Lue lisää PTH-tikkaista

Turvakaarelliset tikkaat

Kompaktit turvatikkaat ovat oiva valinta pienempiin varastoihin, teollisuustiloihin ja arkistoihin. Pyörillä kulkevat, teräsrunkoiset turvatikkaat siirtyvät kevyesti paikasta toiseen ja solakan muotoilun ansiosta tikkaat kääntyvät kätevästi pienessä tilassa. Askelmien kumimatot estävät jalkojen lipsumisen ja pyörät lukittuvat tikkaiden päälle astuttaessa.

Katso turvatikkaat

Monikäyttöiset telekooppitikkaat

Liikkuvissa remontti- ja asennustöissä tikastarpeisiin vastaavat parhaiten teleskooppitikkaat, jotka taipuvat niin a-tikkaiksi kuin nojatikkaiksikin. Saksalaisvalmisteiset Wakü-teleskooppitikkaat täyttävät lisäulokkein varustettuna EN-131 turvallisuusstandardin. 

Tutustu tikkaisiin ja katso video

Laadukkaat huoltotasot

Vahvarakenteinen 1-puolinen siirrettävä huoltotaso, jonka askelmat ja taso ova tteräsritilää. Varustettu siirtämistä helpottavilla jousipyörillä, jotka painuvat alas painosta, jolloin tikkaat seisovat tukevasti paikoillaan. SFS EN 131-7 -standardin mukaan hyväksytty. Nousukaide on saatavilla lisävarusteena.

Katso huoltotasot tästä

Tasotikkaat ammattikäyttöön

Kotimaiset 4T-tasotikkaat on varustettu suurella työskentelytasolla sekä korkealla lantiotuella. Tikkaat sopivat käytettäväksi mm. rakennustyömaalla. Vakiovarusteena tukevat käsijohteet. Työskentelytason pinta on rei'itetty. Alatukipalkein varustetut 4T-tasotikkaat täyttävät työturvallisuusasetuksen.

Katso 4T-tikkaat tästä

 

Turvallisuutta
sisä- ja ulkotiloihin

Tikkaissa on paljon erilaisia turvallisuuteen vaikuttavia yksityiskohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ostopäätöstä tehdessä. Sisätiloissa tärkeimpiä turvaominaisuuksia ovat usein erilaiset tukikaiteet, sekä tikkaiden liukumista estävät tassut ja kumiosat. Tikkaiden jalkoihin asetettavat seisomatuet vakauttavat tikkaita entisestään.


Ulkotiloissa korostuu lisäksi tikkaiden materiaalien säänkestävyys; ruoste tai hapertuminen voi heikentää tikkaiden kestävyyttä ja kantokykyä merkittävästi. Myös tikkaiden askelmiin kannattaa kiinnittää huomiota. Usein ammattikäyttöön suunniteltujen tikkaiden askelmissa on rihlat tai rei’itykset, joiden tarkoitus karhentaa askelmat ja on ohjata vesi pois. Näin torjutaan sateen, jään tai muiden aineiden aiheuttamaa liukkautta. Nojatikkaiden kohdalla kannattaa huolehtia siitä, että tikkaiden suunnittelussa on otettu huomioon askelmapuolan pyörähtämisen estäminen. Neliskulmaiset puolat ovat usein turvallisemmat kuin pyöreät puolat, sillä ne eivät pääse pyörähtämään löystyessäänkään.

Tasotikkaat

HUOMIOITHAN

Tikkaille ei vaadita CE-merkintää

Tikkaisiin liittyen saamme usein kysymyksiä CE-merkinnästä. CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää sitä koskevien EU-direktiivien mukaiset vaatimukset. Kuluttajaturvallisuuden vuoksi CE-merkintä vaaditaan esimerkiksi sähkölaitteilta, leluilta ja terveystuotteilta, mutta tikkaat eivät kuulu CE-merkintävaatimuksen piiriin. Näin ollen tikkailta ei CE-merkitä, lukuun ottamatta kiinteästi asennettavia tikkaita.

Kaipaatko apua?

Autamme mielellämme sinua valitsemaan oikeanlaiset, omiin tarpeisiin ja käyttökohteisiin sopivat tikkaat. Kannattaa etukäteen jo laskea tarvittavaa työskentelykorkeutta, johon tikkaiden on yllettävä. Tutustu myös työpaikan turvallisuusmääräyksiin ja -standardeihin varmistaaksesi, että valitsemasi tikkaat ovat niiden mukaiset.

Search engine powered by ElasticSuite