Työympäristön hyvä akustiikka lisää työhyvinvointia

Avoimien tilaratkaisujen yleis­tyminen aiheuttaa uudenlai­sia vaatimuksia työympäristön äänimaailman hallintaan. Akustoin­ti kasvattaa suosiotaan kaikkialla, mis­sä toimitilat täyttyvät puheensorinasta, naputuksesta sekä muista enemmän tai vähemmän häiritsevistä äänistä. Nykyään erilaiset akustointiratkaisut toimivat erinomaisesti myös sisustuselementteinä – esimerkiksi trendikkäi­den seinäpaneelien avulla lisäät hel­posti väriä ja tunnelmaa työpaikoille.

Mitä on akustointi?

Akustointi viittaa erilaisiin seinäpa­neeleihin, seinäkkeisiin ja esimerkiksi valaisimiin, jotka vaimentavat ja ”siep­paavat” ääntä sen sijaan, että ääni jää tilaan kimpoilemaan seinistä ja katosta. Äänten hallinnalla on monia työte­hoa ja –viihtyvyyttä parantavia vaikutuk­sia. Hyvä akustointi auttaa saa­maan viestin yksityiskohtineen kerral­la perille toimistoissa, neuvotteluhuo­neissa ja muissa toimitiloissa.

Avokonttorin hyödyt ja haitat

Avo- ja monitilatoimistoissa luovuus ja joustavuus pääsevät oikeuksiinsa. Avotoimistoissa vuorovaikutus, tiimityöskentely ja tiedonkulku on myös tehokasta, mutta työpisteelle kantautuva melu voi haitata keskittymiskykyä. Kun melunhallinnasta tulee haaste, huoneakustiikan merkitys korostuu. Se, miten kokous- ja neuvottelutilat, asiakaspalvelutilat, ohikulkuväylät ja yksilötyöskentelytilat on sijoitettu ja äänieristetty, vaikuttaa työhyvinvointiin ja työtehoon tehtävästä riippumatta. Huoneakustiikkaan voidaan usein vaikuttaa sisustuksella ja kalustevalinnoilla. Rajaamalla työpisteitä ja vaimentamalla työtiloja seinäkkeillä, akustisilla kalusteilla, ääntä vaimentavilla tekstiilipinnoilla ja oikeanlaisella kalusteiden sijoittelulla voidaan taata rauhallisempi työympäristö. Toimistojen lisäksi myös julkiset tilat, kirjastot, koulut ja päiväkodit ovat usein ääntä vaimentavien ratkaisujen tarpeessa.

Työtilan akustointi haltuun

Työskentelytilan ääniympäristö vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin, niinpä työympäristön akustiikkasuunnitteluun kannattaa panostaa. Huoneakustiikkaan voidaan usein vaikuttaa sisustuksella ja kalustevalinnoilla, kuten tilanjakajasermeillä, ääntä vaimentavilla tekstiilipinnoilla ja oikeanlaisella kalusteiden sijoittelulla. Valikoimissamme on paljon tuotteita työpisteen melukuorman vähentämiseksi. Seiniin kiinnitettävissä akustiikkapaneeleissa on erinomaiset äänenvaimennusominaisuudet. Paneeleista voi muodostaa sisustuksellisia kokonaisuuksia yhdistämällä eri värejä ja kokoja. Mitä kapeampi huone, sitä enemmän pystypintojen ääniabsorbointia tarvitaan. Avoimissa tiloissa ja monitoimitiloissa akustiikkataulut mahdollistavat meluntorjunnan erityisesti silloin, kun tilaan ei ole mahdollista sijoittaa ääntä eristäviä sermejä ja kalusteita. 

honey-niv_-paneelit

AKUSTIIKKAPANEELIT

Tehokkaasti ääntä vaimentavat, seinään kiinnitettävät Honey Raw - ja Nivå Raw - akustiikkapaneelit on valmistettu allergisoimattomasta ja ympäristöystävällisestä EcoSUND® -polyesterikuitulevystä. Ne soveltuvat käytettäviksi kouluissa, toimistoissa, ravintoloissa sekä julkitiloissa. Näistä paneeleista on saatavilla myös verhoillut versiot: Honey Dressed - ja Nivå Dressed -akustiikkapaneelit.

Kattoon ripustettavat akustiikkapaneelit minimoivat äänen etenemistä avotilassa ilman, että tarvitsee muuttaa olemassa olevia rakenteita sekä johtojen tai valaisimien paikkoja. Erikokoisia ja -värisiä paneeleja voidaan käyttää tilanjakajina ripustamalla ne katosta aina lattiaan asti (katso Effekt Raw -akustiikkapaneelit ja Effekt Dressed -akustiikkapaneelit). 

Konto-akustointilevy on kotimainen luonnontuote, joka valmistetaan pintaturpeesta. Luonnonkuituinen, ympäristöystävällinen akustiikkalevy sietää erinomaisesti kosteutta ja on homehtumaton. Nyt saatavilla myös  Konton Torro-akustiikkapaneelisetti, jossa on 24 kpl 30x30 cm akustiikkalevyä. Saatavilla sini- tai harmaasävyisenä. Jos haluat hyödyntää esimerkiksi yrityksesi omaa kuvamateriaalia, tutustu Konto-akustiikkapaneeleihin omalla kuvalla. Näin saat tyylikkään ja takuulla yksilöllisen akustiikkaratkaisun toimistoosi.   

Katso koko akustiikkapaneelivalikoima tästä.

Yhdistelemällä erivärisiä ja eripaksuisia paneeleja voidaan luoda seinäpintaan kaunista tekstuuria ja kolmeulotteisia kokonaisuuksia. 

AKUSTOIVAT SEINÄKKEET

Sen lisäksi, että tyylikkäät lattia- ja pöytäseinäkkeet tuovat viihtyisyyttä toimistoon ja yksityisyyttä, Edge-lattiaseinäkkeet voidaan pystyttää vaikka keskelle avokonttoria. Lattiaseinäkkeet toimivat samanaikaisesti tilanjakajina ja äänieristyspintoina. Seinäkkeet on verhoiltu molemmin puolin kankaalla ja niiden sisällä on A-luokan äänieristykseen kehitetty polyesteritäyte. Ääntä vaimentavat Edge-pöytäseinäkkeet kiinnitetään työpöydän pöytälevyyn. Akustisilla sermeillä voidaan lisätä työpisteen viihtyisyyttä, sillä pöytäsermit imevät työntekoa häiritsevät äänet ja luovat näköesteen vastapäätä sijaitsemaan tilaan tai työpisteeseen. Taitettava ja kannettava pöytäsermi Foldit Basic vaimentaa ääntä ja luo yksityisyyttä etätyöpisteelle tai vaikka toimistotiloissa. Akustoivat Classic-seinäkkeet tuovat lisää yksityisyyttä avotyöpisteisiin eristämättä niitä kokonaan toisistaan. Akustinen ominaisuus löytyy myös aaltomaisesta seinäkkeestä. Se on tyylikäs, lattialla vapaasti seisova tilanjakaja, joka sopii toimistotiloihin ja auloihin. Seinäkkeen sisämateriaalina on käytetty ääntä vaimentavaa solumuovia.

Katso kaikki seinäkkeet ja sermit tästä.

poytaseinake

MATOT, VALAISIMET JA VERHOILLUT KALUSTEET

Akustiikkapaneelien lisäksi kaikua voidaan vähentää sijoittamalla työtilaan verhoja, tauluja ja mattoja. Voit vähentää avoimen tilan kaikua myös sijoittamalla sinne pehmustettuja kalusteita ja työtuoleja, sekä villakankaalla päällystettyjä kalusteita kuten valikoimamme Sand-istuimia.

Huoneen ääntä vaimentavana ja samalla sisustuksellisena elementtinä voi toimia kaunis, 3D-muotoiltu maailmankartta Tell-us. Kannattaa myös tutustua tyylikkäisiin, kangasverhoiltuihin Edge Wall -akustiikkatauluihin joilla on erinomainen äänen absorbointikyky. Taulussa on sisällä 50 mm ääntä eristävä polyesteritäyte. 

Akustoiva Jasmina-riippuvalaisin vaimentaa ääntä isoissa työskentely- ja kokoustiloissa, auloissa ja avotoimistoissa. Kattovalaisimen yläosa on muotopuristettu huovasta, joka antaa valaisimelle modernin ilmeen ja akustoivia ominaisuuksia. Suurempiin tiloihin sopii akustoiva valaisin Acoustic Circulo LED.

Myös korkki- ja kangaspäällysteisillä ilmoitustauluilla voidaan vähentää ääntä sinkoutumasta kovista seinäpinnoista. Air-kirjoitustaulujen kanssa sopivissa Air Textile -ilmoitustauluissa on jonkin verran akustoiva villakangas, jota saa myös monessa värissä. 

kankainen-sand-istuin

Työskentelytilan ääniympäristö vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin, työtehoon ja viihtyvyyteen.