0800 165 000

Toimistotyön ergonomia

Helppoja vinkkejä toimistotyön ergonomiaan

Toimistotyö on yleensä aika kevyttä, mutta jos istuu yli 8 tuntia päivässä, voi kehossa kehittyä ajan mittaan erilaisia rasitustiloja. Pitkän työpäivän jälkeen silmät voivat kuivua ja niska-hartiaseutu, alaselkä sekä ranne saattavat jumittaa. Päätetyössä suurin osa ajasta voi mennä hiiren klikkailuksi ja usein käy niin, että nojataan hiirikäden puolelle, jolloin selkä kiertyy ja toinen lonkankoukistajasta on kireämpi kuin toinen. Virheasentojen ennaltaehkäisemiseen voidaan vaikuttaa oikeanlaisilla kalusteilla sekä huolehtimalla työergonomiasta. Hyvä toimistoergonomia vähentää huomattavasti rasitusvaivoihin liittyviä lääkärikäyntejä ja sairauspoissaoloja.

Ergonomia toimistotyössä lisää työhyvinvointia ja antaa vireyttä työpäivään. Työpisteen ergonomian hallitseminen ei vaadi työntekijältä paljoa ja noudattamalla muutamaa nyrkkisääntöä voi välttyä istuma- tai seisomatyön tyypillisimmiltä vaivoilta. Kokosimme alle vinkkejä ergonomiseen työasentoon sekä helppoja taukojumppaohjeita juurikin toimistotyössä kuormittuvia kehonosia silmällä pitäen.

ERGONOMINEN TYÖPISTE JA TYÖASENTO

Riittävän iso korkeussäädettävä työpöytä tarjoaa tilaa papereille ja työvälineille sekä mahdollistaa työasennon vaihtelun istuvasta seisovaan. Vaihtelemalla työasentoa istuvasta seisovaan lihakset saavat happea ja verenkierto vilkastuu. Sekä istuma- että seisoma-asennossa pöydän korkeus on sopiva silloin, kun kyynärpäät ovat lähellä vartaloa ja kyynärvarret lepäävät pöytätason päällä noin 90 asteessa.

Varmista, etteivät niska-alueen tai käsien lihakset jännity päätetyössä. Tämä onnistuu sijoittamalla tietokoneen hiiri ja näppäimistö sopivalle, noin 15-20 cm etäisyydelle vartalosta, pitämällä kyynärvarret ja kämmenet tuettuina, sekä pitämällä hiirikäden ranne suorana.

Näyttö on sopivalla korkeudella silloin, kun katse osuu ruudun ylimmän kohdan yläpuolelle. Silloin silmiä ei tarvitse jännittää katsomalla ylös ruudulle vaan ne pysyvät rentoina läpi työpäivän. Näytön olisi hyvä olla vähintään 60 cm etäisyydellä katsojasta. Katsomalla hieman alaviistoon silmät pysyvät kosteina, jolloin vältytään kuivasilmäisyydeltä.

Seisoma-asennossa työskennellessä jalkojen alle olisi hyvä sijoittaa joustava työpistematto, joka ennaltaehkäisee seisomisen aiheuttamia rasituksia. Eikä seisomatyö tarkoita staattista seisoma-asentoa jalat suorina, vaan jalkojen olisi hyvä saada pientä liikettä ja vaihdella välillä asentoa. Lue lisää työpistematoista tästä.

Varmista, että osaat säätää korkeussäädettävän työpöydän sekä tuolin sinulle sopivalla tavalla. Pyydä tarvittaessa apua ja ohjeita sähkösäädettävän pöydän käytössä. Sähköpöydän potentiaali jää usein käyttämättä, kun työntekijä ei saa sen käyttöön tarpeeksi ohjeistusta. Opettele työtuolisi korkeussäädön lisäksi muutkin säädöt hyvin, jotta saat siitä työtäsi tukevan, pitkäaikaisen ystävän.

Työtuolin pitäisi olla säädettävissä niin, että istumakorkeus ja -syvyys vastaavat työntekijän tarpeita. Hyvässä työtuolissa ristiselkä on tuettu ja selkänoja joustaa hieman. Jalat ovat istuessa tukevasti maassa tai jalkatuen päällä. Mikäli tietokoneen näppäimistö tai läppäri on lähempänä pöydän reunaa, tuolissa olisi hyvä olla korkeus- ja sivuttaissäädettävät käsinojat, jotka tukevat kyynärvarsia. Tämä estää niska-alueen lihaksia jännittymästä. Lue lisää hyvän työtuolin ominaisuuksista tästä.

Toimiston työergonomia

TAUOTUS

Tauoilla on merkitystä. Lounastauon ja kahvitaukojen lisäksi kannattaa pitää pieni tauko ruudusta ja istumisesta vähintään kerran tunnissa. Istuminen monta tuntia putkeen hidastaa aineenvaihduntaa, aiheuttaa lonkankoukistajien kireyksiä ja lisää selkävaivoja.

Taukojumppa

Voit laittaa veren kiertämään monella eri taukojumppaliikkeillä:

- Avaamalla rintaa ja pyörittämällä olkapäitä ylävartalo saa hetkeksi lepoa staattisesta päätetyöasennosta.

- Rullaamalla selkää alaspäin kohti varpaita ja nousemalla nikama nikamalta ylöspäin selkä saa kaipaamaansa liikettä. Eteentaivutus seisten ja muut selkärankaa herättelevät liikkeet ”voitelevat” selän nikamia tasapainottelemalla välilevyjen nestepitoisuutta. Tämä estää selkää jäykistymästä.

- Laittamalla kädet nyrkkiin ja avaamalla sormet, sekä pyörittelemällä ranteita saat käsiin uutta voimaa. Hiirikäsi väsyy yleensä eniten ja siinä esiintyy enemmän jumeja ja kipua.

- Kyykyillä isot lihakset saavat liikettä ja veri pääsee kiertämään reisilihaksissa ja pakaroissa. Voit tehdä tavallisia kyykkyjä 90 asteen kulmassa tai askelkyykkyjä viemällä vuorotellen toinen jalka taakse.

- Istumatyöläisen jumit johtuvat usein lonkankoukistajien kireydestä. Hyvä apu löytyy satulatuolista, jossa lonkan kulma on suurempi kuin tavallisella tuolilla istuessa. Myös puoliseisovan asennon antavat tuolit vähentävät lonkan kireyksiä. Lonkankoukistajan venytyksen voi tehdä askelkyykkyasennossa tuomalla yksi jalka eteen 90 asteeseen ja pitämällä toisen jalan polvi maassa. Parhaiten venytys tuntuu, kun käännät häntäluuta hieman eteenpäin ja painat lantiota kohti maata.

NÄILLÄ TOIMISTON ERGONOMIA KUNTOON:

- Sähköpöytä
- Säädettävä työtuoli
- Satulatuoli
- Seisontamatto
- Jalkatuki
- Kyynärtuki
- SelkätukiPALAA TAKAISIN