Ergonomisen työtuolin tärkein ominaisuus on säädettävyys

Millainen työtuoli on sopiva juuri sinulle? Tärkein asia ergonomista työtuolia valittaessa on miettiä, kuinka monta tuntia päivässä siinä istut. Mitä pidempään työpäiväsi aikana istut, sitä monipuolisemmat säädöt ja ergonomisemman työtuolin tarvitset. Kun olet löytänyt hyvän työtuolin, on tärkeä säätää se oman kehosi mukaan sopivaksi.

Millainen työtuoli?

Toimistotuoleja on monenlaisia, joten valintojen tekeminen eri tuolien välillä voi olla haastavaa. Tuolin materiaalien miellyttävyys, hyvä työergonomia ja puhutteleva visuaalinen ilme ovat kaikki tärkeitä valintaan vaikuttavia seikkoja. Lisäksi olisi hyvä pohtia millaisia vaatimuksia oma keho tai työnkuva mahdollisesti asettaa. Ergonominen tuoli on pitkäikäinen sijoitus, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. 

Tämä opas auttaa erilaisia käyttäjiä valitsemaan omaan tilanteeseen ja työympäristöön sopivan työtuolin. Avaamme ensin tuolin valintaan vaikuttavia seikkoja yleisellä tasolla, jonka jälkeen kerromme tarkemmin tuolien erilaisista säädöistä ja niiden merkityksestä.

JOKAISELLE LÖYTYY SOPIVA

Istu hyvin ja mukavasti tuolissasi

Toimistotuoleja on monenlaisia, joten valintojen tekeminen eri tuolien välillä voi olla haastavaa. Tuolin materiaalien miellyttävyys, hyvä työergonomia ja puhutteleva visuaalinen ilme ovat kaikki tärkeitä valintaan vaikuttavia seikkoja. Lisäksi olisi hyvä pohtia millaisia vaatimuksia oma keho tai työnkuva mahdollisesti asettaa. Ergonominen tuoli on pitkäikäinen sijoitus, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. 

1. Oletko keskimääräistä pidempi tai kookkaampi?

Tuolissa kuin tuolissa hyvä istumamukavuus on ensisijaisen tärkeää. Pitkän ihmisen on hyvä varmistua siitä, ettei istumakorkeuden tai istuimen syvyyden säätövara lopu kesken. Korkeammalla kaasujousella sekä riittävällä syvyyssäädöllä varustettu toimistotuoli taipuu helpommin myös pitkän ihmisen tarpeisiin, esim. toimistotuoli Alice Extra. Kookkaamman ja painavamman ihmisen kannattaa ostopäätöstä tehdessä kiinnittää huomiota myös istuimen leveyteen, pehmustuksen paksuuteen sekä painon mukaan säädettävään keinuvastukseen.  Valikoimamme Ultra Manager-tuolin vahvistettu rakenne, leveämpi istuin ja muhkea pehmuste takaavat tuolin sopivaksi myös kookkaille istujille. Kannattaa myös tutustua tyylikkääseen Sonataan, ja laadukkaaseen Directoriin.

2. Painatko pitkää päivää pöydän ääressä vai oletko liikkuvaa sorttia?

Paljon paikallaan istuvalle työntekijälle ihanteellinen istuin on tilava ja muhkea, selkää ja käsivarsia asianmukaisesti tukeva tuoli. Valvomotuoli Free B1 on erinomainen työtuoli ympärivuorokautiseen käyttöön viikon jokaisena päivänä, esimerkiksi valvomoon. Mikäli työpäivään kuuluu paljon tuolilla pyörimistä ja papereiden kurottelua hyllyiltä, on tärkeää, että tuoli mukautuu käyttäjänsä liikkeisiin, tukien selkää myös liikkeessä. Jos taas tuolilta noustaan vähän väliä tai käytetään paljon säädettävää pöytää, puoli-istuvalta tuolilta nouseminen on mukavampaa ja kevyempää eikä tukien merkitys ole niin suuri. Esimerkiksi paikallaan istuvalle sopii laadukas ergonominen työtuoli Monza, jonka voi varustella niskatuella ja käsinojilla. Työpisteessä pyörijälle ja asentoa vaihtavalle suosittelemme Xenium Duoback -tuolia ja aktiivisimmille sopisi esim. satulatuoli Saddle tai tasapainotuoli Poiju Triactive.

3. Kaipaatko skandinaavisia sävyjä vai räiskyvää värimaailmaa?

Toimistotuoliin yhdistyy usein mielikuva ajattomasta mustasta tai harmaan eri sävyistä. Nämä värit sopivatkin erinomaisesti moniin skandinaavisiin, vaaleasävyisiin toimistotiloihin. Eikä pidä unohtaa valkoista. Esimerkiksi yksinkertaisen tyylikäs Toimistotuoli Day sopii designinsa puolesta myös vaativampaankin makuun. Day-tuolin värivaihtoehdoista löytyy kauniin hillittyjä, maanläheisiä sävyjä. Mikäli haetaan erityistä pirteyttä tai tavoitteena on monipuolistaa toimiston värimaailmaa, monia malleja saa myös esimerkiksi trendikkäissä vihreän ja petroolin sävyissä. Tutustu esimerkiksi Intrata Manager-tuoleihin, Eggy-tuoleihin sekä Navigo-tuoleihin.

4. Onko työtuolisi vain tuoli vai seikkailu täynnä mahdollisuuksia?

Usein varmin, selkein ja kustannustehokkain ratkaisu on valita perinteiseen muotoiluun luottava toimistotuoli. Mikäli työympäristön painopisteitä ovat luovuus, persoonallisuus ja kokeellisuus, voidaan innovatiivista ilmapiiriä ruokkia myös kalustevalinnoin. Jotkut modernit toimistotuolit suorastaan kutsuvat kokeilemaan erilaisia istuma-asentoja ja leikkimään mahdollisuuksilla, mikä edesauttaa uuden ideointia myös itse työssä. Esimerkiksi suosittu ja perinteinen malli on toimistotuoli Pro 40 ja vastapainoksi moderni sekä persoonallinen työtuoli HÅG Capisco 8106.

poiju-swing-tukituoli

Erilaiset aktiivi-istuimet sopivat erinomaisesti sähkösäädettävän pöydän pariksi, sillä tuoli on säädettävissä eri korkeuksille. Aktiivinen istuma-asento parantaa ryhtiä, vilkastuttaa verenkiertoa ja aktivoi keskivartalon lihaksia. Aktiivinen istuminen on hyvää vaihtelua tavallisella toimistotuolilla istumiselle pitkän työpäivän aikana. Katso aktiivituolivalikoima tästä.

TIESITKÖ?

Työtuolin voi saada koekäyttöön?


Hexaplan tarjoaa yritysasiakkailleen mahdollisuuden testata työtuolia ja palauttaa sen, mikäli tuoli ei tunnu hyvälle. Koekäytöllä on helppo selvittää itselleen sopiva tuolimalli ja samalla varmistua käyttömukavuudesta. Koekäytöstä on etua etenkin suurissa toimistoissa, joissa tuolimallia pääsee testaamaan useat henkilöt. Testiin pyydettävä tuoli voi olla oikeastaan mikä tahansa valikoimastamme. Koekäytöstä sovitaan aina etukäteen, joten mikäli olet kiinnostunut testauksesta, soita ilmaiseen numeroomme 0800-165000 tai laita sähköpöstia myynti@hexaplan.fi.

Lue lisää työtuolin koekäytöstä tästä.

SÄÄDÄ OIKEIN

Työskentelymukavuutta istuimen säädöistä

Ihminen on luonnostaan liikkuvainen. Asiantuntijat suosittelevatkin asennon vaihtelemista istuvan ja seisovan välillä työpäivän mittaan mahdollisuuksien mukaan. Markkinoilla on nykyään paljon puoli-istuvia jakkaroita sekä satula- ja poijutuoleja, jotka aktivoivat istujan lihaksia. Silti perinteisellekin toimistotuolille on edelleen paikkansa, kunhan pidetään huolta, että tuoli on ergonominen. Pöydän ja päätteen ääressä istuttaessa työtuolia on voitava säätää täsmälleen tuolin käyttäjän tarpeiden, mittojen ja työtehtävien mukaan. Hyvässä työtuolissa tuleekin olla riittävästi säätöjä, joita on myös helppo käyttää. Listaamme alla toimistotuolien tärkeimmät säädöt ja niihin liittyvät suositukset.


KORKEUDEN SÄÄTÖ
Tuolin korkeussäätö on tärkein työmukavuuteen vaikuttava säätö. Lähtökohta on se, että jalkojen yllettävä maahan tai jalkatuelle, ja polvien tulisi olla noin 90 asteen kulmassa. Jos istut liian matalalla, selkä ja niska rasittuvat, sillä asento ei ole ryhdikäs. Lisäksi matalalla istuminen rasittaa silmiä, jos näyttöä joudutaan katsomaan alaviistosta. Jos taas polvikulma on liian loiva ja tuoli liian korkealla, tuoli painaa reisiä, jolloin jalkojen verenkierto estyy. Kun tuoli on hyvä ja oikein säädetty, niin istuma-asennon ylläpito vaatii vain vähän lihasvoimaa, selkärangan kuormitus on minimoitu ja alaselän notkon ylläpito ei vaadi lihasjännitystä. Korkeussäätö on erittäin tärkeä myös kehoa aktivoivissa, puoli-istuvissa tuoleissa.


SELKÄNOJAN SÄÄTÖ
Selkänojassa on hyvä olla säätö sekä selkänojan korkeudelle että sen kaltevuudelle. Niiden avulla voidaan säätää mahdollisimman hyvä tuki ristiselälle. Joissain tuolimalleissa on lisäksi erillinen säätö ristiseläntuelle. Selkänojaan nojattaessa tulee istua aivan tuolin perällä. Tarvittava selkänojan koko ja muoto riippuvat paljon työn laadusta ja tarvittavasta tuesta. Korkea selkänoja ja niskatuki eivät ole välttämättömiä tavallisessa toimistotyössä mutta niiden myötä tuoli tarjoaa kokonaisvaltaisemmin mahdollisuuden kehon rentouttamiseen päätetyöskentelyn tai luovan ajattelun aikana. Selkänojan on hyvä joustaa hiukan, jolloin se taipuu selän asennon muutosten mukaan eikä tuoliin jämähdä. Jos tuoli on liian vankka, liikkuminen vähenee ja verenkierto estyy.


ISTUINSYVYYDEN SÄÄTÖ
Istuimen syvyyttä on hyvä säätää jalkojen pituuden mukaan. Pitkäjalkaisella istujalla istuimen on oltava edempänä, jotta tuoli tukee jalkoja riittävästi. Lyhytjalkaisella liian edessä oleva istuin voi painaa polvitaipeita, jolloin istuinta tulee säätää taaemmas. Syvyyssäätö auttaa myös sovittamaan kehon napakasti selkänojaa vasten.


KEINUN SÄÄTÖ
Tuolin keinuominaisuus viittaa yhtäältä siihen, että istuinpintaa voidaan säätää eri kaltevuuksiin ja toisaalta siihen, että tuolin istuinosa ja selkänoja vastaavat istujan liikkeisiin. Perinteinen esimerkki on tuoli, jossa istutaan ryhdikkäästi tuolin etuosassa päätetöitä tehdessä ja nojaudutaan taaksepäin esimerkiksi kollegan kanssa jutellessa tai silloin kun on tarve miettiä. Keinuvastus tulee aina säätää istujan painon mukaan – painavampi istuja tarvitsee jäykemmän keinuvastuksen. Nykyään tuoleissa on erilaisia keinumekanismeja. Perinteisessä keinumekanismissa tuoli keinuu keskeltä, ja selkänojan ja istuimen kulma on aina sama. Myös paremmin varustelluissa satulatuoleissa on usein istuimen kaltevuuden säätö. Synchron-keinulla varustetuissa tuoleissa selkänoja ja istuin seuraavat kehon liikkeitä samassa suhteessa. Freefloat-mekanismissa istuinosa ja selkänoja puolestaan seurailevat istujan liikkeitä toisistaan riippumatta.


KÄSINOJIEN SÄÄTÖ
Käsinojat ovat monesti tarpeellinen lisä työtuoliin, sillä ne vähentävät hartiaseudun kuormitusta, kun käsiä voidaan lepuuttaa käsinojilla. Käsinojissa tulisi olla ainakin sivuttaissäätö, jolloin ne voi säätää oikealle leveydelle. Käsinojien korkeussäätöä tarvitaan työstä ja työpöydästä riippuen, koska toimistotyössä on hyvä saada työtuoli riittävän eteen, jolloin tuoli käsinojineen mahtuu pöydän alle

 

Jäikö jokin vielä mietityttämään?

Hyvän ja juuri sinulle sopivan työtuolin löytämiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Tutustu videoihin, joilla Juhamatti esittelee asiakkaidemme suosikkituoleja.

KATSO VIDEOT TÄSTÄ

Mikäli jokin jäi askarruttamaan mieltäsi, ota yhteyttä - autamme mielellämme ergonomisen tuolin valinnassa.

ASIAKKAAMME KERTOVAT

Olemme auttaneet asiakkaitamme löytämään juuri heille sopivat ratkaisut.

Search engine powered by ElasticSuite