Millainen vaaka on paras?

Työympäristöissä, joissa on tärkeää tietää tavaroiden tai raaka-aineiden paino, punnitseminen on ehdoton toiminnallisuus. Vaakoja tarvitaan siis jatkuvasti esimerkiksi logistiikassa, varastoinnissa tai elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Vaa’oissakin on kuitenkin paljon erilaisia malleja, joista valita, eivätkä vaakojen tekniset ominaisuudet aina avaudu asiaan vihkiytymättömälle aivan helposti.

vaaka-p_yd_ll_

Taarataanko vai nollataanko?

Vaa’oista löytyy usein myös erittäin hyödyllisiä toimintoja, kuten taaraus ja nollaus, joiden merkityksestä käyttäjän on hyvä olla perillä. Ja mitä ihmettä se OIML-tyyppihyväksyntä tarkoittikaan? Tämän artikkelin lopusta keskeisimmät vaakoihin liittyvät käsitteet purettuna.

VAIHTOEHTOJA TARPEEN MUKAAN

Pieniin tiloihin & pientavaroille

Erilaiset pöytävaa’at tulevat kyseeseen erityisesti suhteellisen pienikokoisten ja kevyiden punnittavien tavaroiden kohdalla tai jos lattiatilaa on rajoitetusti. Esimerkiksi helppokäyttöinen ja tarkka pöytävaaka LEM tai monipuolinenkappalelaskuvaaka LBC sopii näppäräksi pöytävaa’aksi, ja ne ovat myös helposti siirrettävissä. Ne sopivat pikkutarkkaan mittaamiseen (tarkista vaa’an tarkkuus kunkin vaa’an tuotekuvauksesta) ja niistä löytyy myös kätevä kappalelaskutoiminto, jonka avulla voi laskea pientavaroiden kappalemääriä. Myös pakettivaakoja löytyy pöytämallisina, ja näissä mittauskapasiteetti voi yltää jopa 300 kg asti. 

taskuvaaka1

Todella näppärä ja edullinen tarkkuusvaaka kulkee kätevästi joka paikkaan, sillä tämä taskuvaaka on vain älypuhelimen kokoinen. 

pakettivaaka1

Kolme FCW-vaakaa muodotavat edullisen pakettivaakasarjan, jonka vaaoissa on erillinen, selkeälukuinen näyttö/toiminto-ohjain.

vaaka-astialla_1

FAW6 soveltuu mainiosti yleisvaa’aksi. Lisävarusteena on saatavilla myös punnitusastia, joka helpottaa pienten esineiden punnitsemista.

RASKAILLE KUORMILLE OMANSA

Vaakoja pakkaamoihin ja teollisuuteen

Vaaka on tarpeellinen erilaisiin punnituksiin varastoissa, pakkaamoissa, myymälöissä ja lähettämöissä. Tuotannon ja teollisuuden tarpeisiin sopii teollisuusvaaka tai pumppukärryvaaka. Teollisuusvaakaa tai pakettivaakaa hankittaessa on pohdittava tarkkaan minkä kokoisia ja muotoisia asioita on tarve punnita, ja painaako omien tarpeiden vaakakupissa enemmän yksittäisten grammojen tai milligrammojen tarkkuus vai kyky punnita raskaitakin kuormia suhteellisen luotettavasti. Lisäksi kaupallisessa käytössä oleville vaa’oille on olemassa omat vaatimuksensa mittaustarkkuuden suhteen.

Lattiavaa’at ovat usein pöytävaakoja käytännöllisempi vaihtoehto silloin, kun punnittavat asiat ovat isokokoisia tai painavia. Esimerkiksi varrellinen MKW-pakettivaaka sopii hyvin korkeampienkin pakettien punnitsemiseen. Lidénin laadukkaat LUW-lavavaa’at  tai LBW-palkkivaa’at sen sijaan sopivat erityisen raskaiden kuormien punnitsemiseen, ja ne liikkuvat kätevästi pyörillä. Näissä vaa’oissa on myös erillinen, tarvittaessa seinään kiinnitettävä näyttöyksikkö. Lava- ja palkkivaa’at sopivat kuiviin sisätiloihin varastoissa, sisätyömailla, logistiikassa, lastaustiloissa ja teollisuudessa. 

pumppukarryvaaka1

Saatavilla on myös kätevä pumppukärryvaaka. Kuvan vaaka on valmistettu Euroopassa ja vaa´assa on nollaus-, taaraus- ja kappalelaskentatoiminto.

palkkivaaka1

Kahdesta palkista koostuvalla vaa’alla punnitset vaivattomasti raskaatkin kuormat. Palkeissa on integroitu pyörä siirtoa varten.

Omassa varastossammekin on käytössä tuotevalikoimamme vaakoja. Kannattaa tutustua monipuoliseen vaakavalikoimaan.

RIIPPUVAT KUORMAT

Koukkuvaakoja 150 - 2000 kg punnituksiin

Koukku- ja riippuvaa’at ovat oiva ratkaisu teollisuuteen ja logistiikkaan silloin, kun on tarve punnita riippuvia kuormia. Koukkuvaaka eli nosturivaaka sopii moniin toimintoihin: lähettämölle, valimolle, elintarviketeollisuuteen, kaivostoimintaan, laaduntestaukseen, laboratorioon, jne. 

Riippuvat nosturivaa´at

Esimerkiksi Lidénin laadukkaita LIC-koukkuvaakoja löytyy kapasiteetiltaan 200 kg ja 2000 kg välillä. Koukkuvaa’oista löytyvät kaikki tarpeelliset punnitsemistoiminnot sekä esimerkiksi pysäytystoiminto, joka lukitsee painon näytölle kun elävän tai liikkuvan massan paino vakiintuu. Riippuville kuormille tarkoitettujen vaakojen mukana on tavallisesti myös kaukosäädin, jonka avulla vaakaa voi käyttää turvallisesti etäältä.

liden-nosturivaakoja

NOLLAUTUIKO JO YMMÄRRYS?

Vaakojen termistöä tutuksi

Vaikka asiakkainamme on lukuisia teollisuuden ja logistiikan ammattilaisia, eivät vaakojen termit aina avaudu heillekään. Usein asiakaspalvelustamme kysyttyjä kysymyksiä ovat mm. mitä tarkoittaa taaraus, tarvitsenko varmennetun laitteen ja mikä on tyyppihyväksyntä? 

Taaraus ja nollaus 

Taarauksesta (tare) ja nollauksesta (zero) puhutaan arkikielessä usein synonyymeina mutta koska nykyaikaisista vaa’oista löytyy usein nämä molemmat toiminnot, kummallakin on oma funktionsa. Taarausta tarvitaan silloin kun mittaustuloksesta halutaan poistaa vaa’alle jo asetetun esineen paino. Esimerkiksi, jos halutaan punnita astiassa olevan ruoan paino ilman astian painoa, asetetaan vaa’alle ensin tyhjä astia, jonka paino sitten taarataan eli poistetaan mittaustuloksesta. Taarauksen jälkeen vaaka näyttää ainoastaan astiaan asetettavan ruoan painon. Kun vaa’alta sitten poistetaan ruoka ja astia, vaa’an lukema on luonnollisesti miinusmerkkinen. Nollausta sen sijaan käytetään yksinkertaisesti palauttamaan vaa’an näyttö nollaan silloin, kun punnitustasolla ei ole mitään mutta jostain syystä vaaka ei silti näytä nollaa.

 

Tarkkuus 

Vaa’an tarkkuudesta puhuttaessa voidaan oikeastaan tarkoittaa kahta eri asiaa. Siksi on tärkeää erottaa toisistaan vaa’an näyttötarkkuus ja vaa’an todellinen tarkkuus. Näyttötarkkuus tarkoittaa sitä, millaisella tarkkuudella painon voi vaa’an näytöltä lukea. Jos näyttötarkkuus (resoluutio) on 10 g, se tarkoittaa, että vaa’alla paino pyöristetään grammoissa lähimpään tasakymmeneen. Todellinen tarkkuus taas viittaa siihen, kuinka tarkasti vaaka mittaa punnittavaan asian todellisen painon, ja tämä ilmoitetaan usein prosentteina maksimikuormasta. Jos vaa’an maksimikuorma on 1000 kilogrammaa ja todellinen tarkkuus 0,1 % maksimikuormasta, niin maksimaalinen mittausvirhe punnittavan tavaran painossa on ±1 kg koko punnitusalueella (0 - 1000 kg).

 

Tyyppihyväksynnät (OIML, EC)  

OIML (Organisation Internationale de Metrologie Legale) on kansainvälinen lakisääteisen mittaamisen järjestö, jonka tehtävänä on yhdenmukaistaa varmennettavia mittalaitteita koskevia suosituksia kansainvälisesti. OIML-tyyppihyväksytty mittalaite on laboratoriotestattu ja todettu voimassaolevien suositusten mukaiseksi. Toinen Euroopassa tavanomainen tyyppihyväksyntä on EC-hyväksyntä. Sen saadakseen laitteen on täytettävä eurooppalaisen standardin BS EN 45501 vaatimukset. Tämä standardi kuitenkin pohjaa OIML:n suosituksiin, joten standardin täyttämällä laite täyttää myös OIML-tyyppihyväksynnän vaatimukset. Tyyppihyväksynnät ovat tärkeitä kaikissa tehtävissä, joissa vaa’alta vaaditaan erityistä tarkkuutta ja luotettavuutta.

 

Varmennus 

Kaupallisessa käytössä (esim. laskutus painon perusteella) oleva mittalaite on varmennettava. Varmennus, joka tunnetaan myös nimillä vakautus tai kruunaus, tarkoittaa sitä, että vaa’alle tehdään erityiskalibrointi, jonka myötä huomioidaan myös vaa’an ympäröivät olosuhteet kuten painovoiman vaikutus. Vaa’assa on näkyvä leima varmennuksesta. Varmennus on uusittava kolmen vuoden välein. 

kappalelaskuvaaka-matala

Yhä epävarma olo, että millainen vaaka?

Vaa’oissakin on paljon erilaisia malleja ja punnitukseen liittyy useita toiminnallisuuksia. Tekniset ominaisuudet voivat olla haastavia, joten ota rohkeasti yhteyttä. Myyjämme auttavat mielellään! 

ASIAKKAAMME KERTOVAT

Olemme auttaneet asiakkaitamme löytämään juuri heille sopivat ratkaisut.

Search engine powered by ElasticSuite