Forum Marinum

Forum Marinumin museokokoelmaan kuuluvat laivojen pienoismallit ja puolimallit ovat löytäneet paikkansa uusista museon näyttelytiloista. Hexaplan toimitti uloke- ja varastohyllyt katseluvarastoa varten ja nyt upea pienoismallikokoelma on saatu varastoitua asianmukaisesti ja samalla tuotua lähelle yleisöä.

Museon pienoismallit saivat paikkansa uusilta ulokehyllyiltä

Aurajoen varrella Turussa sijaitsee merellisen tiedon ja toiminnan keskus Forum Marinum. Pitkän laivanrakennushistorian omaava alue muodostuu omaperäisistä rakennuksista, vanhoista satamanostureista sekä eri aikakausia edustavista kiehtovista museoaluksista. 

ForumMarinum_rakennus

- Forum Marinum on merenkulun valtakunnallinen vastuumuseo, merivoimien museo ja monipuolinen vierailukohde kaiken ikäisille. Katseluvarasto on kurkistus meidän esinekokoelmiimme ja varastotiloihin. Pyrimme tällä tavalla tuomaan museotoimintaa kokonaisuudessaan näkyville ja avaamaan museon kulisseja vieraille, kertoo Forum Marinumin kokoelma-amanuenssi Sari Mäenpää.

ForumMarinum_ruori

Arvokkaat museoesineet kiinnitetään verkkoelementtiin pehmustetulla vyöllä.

ForumMarinum_puolimallit_1

Laivojen puolimallien kiinnitys verkkoseiniin on helppoa ja mallit ovat näyttävästi esillä.

ForumMarinum_lasivitriinit

Suuret ja painavimmat lasivitriinit löysivät paikkansa näyttelyvaraston alimmilta hyllyiltä.

Katseenkestävät ulokehylly

Näyttelyn ytimessä ovat museon kokoelmiin kuuluvat laivojen pienoismallit ja puolimallit, jotka liittyvät oleellisesti laivanrakennuksen eri aikakausiin.

- Kokoelman tuominen yleisön nähtäville ei ollut ainoa tarkoituksemme. Säilytystilaa meillä on rajallisesti ja pohtiessamme uusia tilaratkaisuja keksimme, ettemme ole hyödyntäneet vanhan varaston seinäpintaa. Tyhjälle seinälle päätettiin pystyttää ulokehyllyistä kestävä säilytysratkaisu juuri pienoismalleille. Lisäksi hankimme museoissa yleisesti käytettäviä verkkoseinäkokonaisuuksia, joihin saamme turvallisesti kiinni laivojen puolimalleja ja muita ripustettavia esineitä, kertoo Mäenpää.

ForumMarinum_ulokehylly_1

Hyllytarpeen myötä Mäenpää otti yhteyttä Heli Nygårdiin. Heli kävi paikan päällä tutustumassa kokoelmavarastoon ja pienoismallikokoelmaan.

- Laskimme itse, monta hyllymetriä tulee pienoismallien vitriineistä ja sen pohjalta Heli aloitti työnsä. Tila pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman hyvin. Heli kertoi meille erilaisia vaihtoehtoja, joista saimme päättää, miten jatkamme projektia, kertoo Mäenpää.

Valmis laivasto seinällä

Ulokehyllyjen suunnittelussa huomioitiin erityisesti pienoismallien koko ja paino. Suurimmat ja painavimmat mallit sijoitettiin alahyllyille ja kevyemmät sekä pienemmät ylös. Myös hyllystön kokonaismassa ja kiinnityspisteet huomioitiin, sillä museon arvokas puulattia asetti omat haasteensa.

- Uudessa katseluvarastossa kävijän on nyt helppo perehtyä malleihin ja saada niistä lisätietoa. Yleisöllä on pääsy tilaan toisen kerroksen laakongin kautta. Sijoitimme pienoismallit keula merelle päin, aivan kuin ne olisivat valmiina purjehtimaan laivastona. Sinisävyiset valot lisäävät merellistä tunnelmaa entisestään.

ForumMarinum_pienoismallit

Ulokehyllyt toimivat hyvin museon näyttelyssä, mitä ei ehkä heti uskoisi. Niiden hyllyvälejä pystyy muokkaamaan jälkikäteen ja hyllymetrien lisääminen on helppoa tarpeen tullen. Lisäksi kantavuus on aivan omaa luokkaansa. Varastonäyttelyn upea pienoismalliseinä on kokonaisuudessaan noin 8 metriä korkea. Säilytystilaa on nyt hyvin vitriineille ja puolimallien siirto verkkoseinille vapautti pientavarahyllyiltä tilaa muille esineille

ForumMarinum_purjelaiva
ForumMarinum_sotalaiva

Olemme kaikin puolin tyytyväisiä hyllyratkaisuun ja tämä projekti sujui erittäin hyvin. Helin kanssa työskentely oli vaivatonta. Hän hoiti mitoitukset, suunnittelun ja tehdasyhteydet ammattimaisesti. Meidän ei tarvinnut murehtia hyllyjen osuudesta, vaan pystyimme keskittymään omaan työhömme. Nyt kaikki pienoismallit ovat luetteloitu, kuvattu ja digitoitu sekä sijoitettu hyllyihin yleisön nähtäville. Aikaa tähän kaikkeen on mennyt paljon, mutta nyt on valmista.

Forum Marinumin kokoelma-amanuenssi
Sar
i Mäenpää

ForumMarinum_Maenpaa

Katso video Forum Marinumilta

Mäenpää on tyytyväinen hyllyihin ja Hexaplanin palveluun. Projekti vei aikaa, mutta lopputulos miellyttää kaikkia. 

Kaipaako yrityksesi varasto uudistusta?

Autamme mielellämme varastotilojen optimoinnissa ja hyllyvalinnoissa.

Ota rohkeasti yhteyttä! 

Search engine powered by ElasticSuite